15 Απρ 2020
12 Ιούν 2019
Πρόκειται για τα παράγωγα των βιωμάτων του κάθε ανθρώπου τα οποία σχετίζονται με την ανατροφή που λαμβάνει μέσα στην οικογένειά του, με τη διαπαιδαγώγηση που τυγχάνει κατά την εκπαίδευσή του, με τη κοινωνικοποίηση που επιτυγχάνει στα πλαίσια του πολιτισμικού, εθνικού και θρησκευτικού του περιβάλλοντος. Πρόκειται για τα «πρέπει» και τα «μη» τα οποία διαμορφώνονται μέσα από μια εξελικτική διαδικασία στενά συνυφασμένη με την γενικότερη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του ατόμου.
Οι αναστολές βρίσκονται σε μια διαρκή αντιπαλότητα με τις ορμές. Οι ορμές ασυγκράτητες και γενετήσιες καθώς είναι, επιδιώκουν αδιάκοπα να ικανοποιηθούν. Οι αναστολές από την άλλη, εντεταλμένες καθώς είναι να προασπίσουν τις κοινωνικές επιταγές, ακατάπαυστα επιχειρούν να χαλιναγωγήσουν τις ορμές. Όλες αυτές οι διεργασίες προκαλούν μια ανισορροπία, η οποία για να αντιμετωπιστεί απαιτείται η διαμεσολάβηση εξισορροπητικών μηχανισμών –αυτών που καθιερώθηκαν να κατονομάζονται ως «μηχανισμοί άμυνας του Εγώ».
Σε πόσο βαθμό οι επιθυμίες μας ελέγχονται συνειδητά;
Οι διεργασίες που αναφέρονται πιο πάνω είναι κυρίως υποσυνείδητες και επενεργούν κατά ένα επουσιώδη τρόπο στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Έτσι, αυτό που πρέπει να έχει υπόψη του κανείς όταν αναλογίζεται κατά πόσο θα ικανοποιήσει μια επιθυμία του ή όχι, είναι τα περιθώρια που πραγματικά έχει στη διάθεσή του για να καθυποτάξει σε μια ενσυνείδητη επεξεργασία τις επιλογές που έχει ενώπιόν του. Και τα περιθώρια αυτά κατά κανόνα είναι στενά. Πάντως, όσο μια κατάσταση αναμένεται να ενισχύσει το ναρκισσισμό μας, τόσο πιο δελεαστική γίνεται η επιθυμία που μας διακατέχει για την υλοποίησή της.
Δύσκολα επομένως μπορεί να γίνει μια σαφής παραδοχή γύρω από τη γνησιότητα της προέλευσης μιας επιθυμίας. Αποτελεί πάντοτε έναν ιδιαίτερο και ανεπανάληπτο συνδυασμό ανάμεσα στους αμέτρητους συνδυασμούς που μπορούν να προκύψουν ως προϊόν της αδιάλειπτης σύγκρουσης μεταξύ των ορμών και των αναστολών, της αρχέγονης και της εκπολιτισμένης φύσης, του ασυνειδήτου και του συνειδητού.
Πότε είναι καλό να ακολουθούμε τις επιθυμίες μας και πότε όχι;
Εν πάση περιπτώσει, δέκα απλές αλλά βασικές συμβουλές και επισημάνσεις που μπορεί να ληφθούν υπόψη όταν κανείς βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα πότε πρέπει να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του και πότε όχι είναι οι ακόλουθες:
Δρ. Κυριάκος Πλατρίτης
Κλινικός Ψυχολόγος - Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής
15 Απρ 2020
18 Φεβ 2020
11 Φεβ 2020